Σε αναζήτηση Ηρώων
Σε αναζήτηση Ηρώων
του Γιάννη Φάβα
Γράφω αυτές τις γραμμές σαν ένα σχόλιο στην ομολογουμένως εμπνευ­σμένη ομιλία του Σαράντου Μαστοράκου μπροστά στο μνημείο των Ηρώων. Ας θεωρηθεί επίσης και μια συμβολή στα όσα έγραψε πρόσφατα στην εφημερίδα ο Βαγγέλης Βανικιώτης.

Αναμφισβήτητα οφείλουμε τιμή και ευγνωμοσύνη σε κείνους που έδωσαν την ζωή τους για την ελευθερία. Για να ζούμε ελεύθεροι. Γιατί χωρίς την ελευθερία η ζωή δεν έχει αξία. "Ελευθερία ή θάνατος", βροντοφώναξαν οι Έλληνες. Παντού και πάντοτε. Και η κατάκτηση της ελευθερίας γίνεται με αγώνες.  Γίνεται με ήρωες.

Στην εποχή μας φαίνεται ότι έχουν αλλάξει πολλά πράγματα. Τα πεδία των μαχών μοιάζουν να έχουν σιγάσει εδώ και πολλά χρόνια. Όμως ο πόλεμος μαίνεται. Σκληρός, αδιάκοπος, ανε­λέητος. Είναι ένας πόλεμος αόρατος. Τα μέτωπά του βρίσκονται πουθενά και παντού. Οι εχθροί δεν φορούν στολές, δεν ρίχνουν οβίδες και σφαίρες. Κύριος στόχος δεν είναι οι άμεσες εδαφικές διεκδικήσεις. Είναι η ψυχή και το φρόνημα των αντιπάλων.

Είναι ο πολιτικός πόλεμος. Είναι η χρησιμοποίηση όλων των μέσων πλην της ενόπλου συρράξεως για την επιβολή του αντικειμενικού σκοπού, δηλαδή την υποδούλωση των λαών. Μορφές αυτού του πολέμου είναι πολ­λές. Κυρίως όμως είναι ο οικονομικός πόλεμος. Σκοπός του είναι η αναστολή της προόδου, η κατάρρευση της οικο­νομίας η εξάρτησή της από άλλους, και η δημιουργία οικονομικού χάους. Τότε οι υλικοί εξοπλισμοί είναι άχρη­στοι. Τα όπλα γυρνούν αντίστροφα. Τα καθεστώτα καταρρέουν. Και τα εδάφη κατακτιόνται εκ των ένδον.

Δυστυχώς η πατρίδα μας είναι ένα από τα θύματα αυτού του πολέμου. Παριστάμεθα μάρτυρες μιας τραγωδίας. Ζούμε την υποδούλωση του έθνους όχι με τα όπλα αλλά με άλλα μέσα. Η εθνική κυριαρχία δεν υπάρχει. Οι κυβερνήσεις υπάρχουν για να εκτελούν εντολές. Η κεντρική εξουσία βρίσκεται αλλού.

Αυτή η υποδούλωση δεν θα υπήρ­χε, αν δεν υπήρχαν ριψάσπιδες και προδότες. Που στο βωμό της μίζας και της ικανοποίησης «ημών αυτών και των ημετέρων» υπερχρέωσαν τη χώρα, κατασπατάλησαν τα χρήματα, και παρέδωσαν την πατρίδα βορά στις διαθέσεις των λεγομένων «δανειστών» και των οικονομικών δολοφόνων, θέλοντάς το και μη, ξέροντάς το και ασύνειδα έχουν χάσει τον πόλεμο και έχουν υποδουλώσει τη χώρα. Ίσως πολ­λοί να μην το έχουν καταλάβει ακόμη. Γιατί αυτός ο πόλεμος είναι αόρατος. Δεν έχει νεκρούς και τραυματίες. Η χώρα όμως έχει σκλαβωθεί. Έχουν κατασκευάσει πολύπλοκους νόμους που εξασφαλίζουν ασυλία και παρα­γραφές σ’ αυτούς που είτε εσκεμμένα είτε από ανικανότητα είτε από αφέλεια χρεοκόπησαν τη χώρα και οδήγησαν τους πολίτες στην απογοήτευση, στην αυτοκτονία, και στον κάδο των απορ­ριμμάτων. Η ισονομία που προβλέπει το σύνταγμα ισχύει μόνο για μερικούς. Δεν ισχύει για όλους. Αν όλοι ήταν υπεύθυνοι για τις πράξεις τους, θεω­ρώ ότι η πατρίδα θα είχε σωθεί. Και θα ήταν ένας μικρός παράδεισος στον σημερινό ταραγμένο κόσμο.

Είμαστε σε αναζήτηση Ηρώων.  Ήρωες σήμερα δεν είναι αναγκαστικά όσοι πέφτουν στο πεδίο της μάχης.  Ήρωες είναι όσοι είναι ηθικοί, όσοι είναι τίμιοι, όσοι δεν κλέβουν, όσοι δεν τα αρπάζουν, όσοι πέρα από το δικό τους συμφέρον βάζουν το συμφέρον της πατρίδας. Αναζητούμε Ήρωες που θα μπορέσουν να τιμωρήσουν τους ριψάσπιδες και τους διεφθαρμένους, που θα βάλουν κανόνες και σχέδιο για να ορθοποδήσει η χώρα και να κερδίσει την ελευθερία και την αξιοπρέπεια. Για να τους στήσουμε μνημείο στην πλατεία των Ηρώων.

Προσευχόμαστε:  Ένας Κολοκοτρώνης να φανεί στον ορίζοντα, ένας Καραϊσκάκης να φανεί στο βάθος του τούνελ.
Συγχαίρω τον συμμαθητή μου
απο το γυμνάσιο των Μολάων Ιωάννη Φάβα,
δια τας απόψεις του, τας οποίας επικροτώ!!!
Συνέλληνα Γιάννη, σ΄ ευχαριστώ!!! 
Χαίρε!!!