Η Σπαρτιάτισσα στην αρχαιότητα - Δεσπ. Ν. Κούτσαρη
ΔΕΣΠΟΙΝΑ Ν. ΚΟΥΤΣΑΡΗ

Η Σπαρτιάτισσα στην αρχαιότητα
Δυναμική γυναίκα - Μοναδική μάνα


Η παρουσίαση


>>>>ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ
ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ βρίσκεται στην Τρύπη, ένα ορεινό χωριό του Ταΰγετου, που απέχει από τη Σπάρτη 7 χιλιόμετρα επί του δημόσιου δρόμου Σπάρτης - Καλαμάτας.
Στην άκρη του χωριού και περίπου χίλια μέτρα από το σπίτι μου υπάρχει το ιστορικό σπηλαιοβάραθρο ΚΑΙΑΔΑΣ.

Ένα μαγιάτικο πρωινό, κουρασμένη από το διάβασμα για τη «Σπαρτιάτισσα», βγήκα στο μπαλκόνι μου για να ξεκουράσω τα μάτια μου μπροστά μου απλωνόταν η εύφορη κοιλάδα της Σπάρτης. Η χιλιοϊδωμένη θέα με μαγνήτισε για μια ακόμη φορά!

Η πανδαισία των χρωμάτων και των αρωμάτων μού αναπτέ­ρωσε τη διάθεση δημιουργίας και η διαύγεια του ουρανού με γαλήνεψε.  Αισθάνθηκα την ανάγκη να σε ψάξω περισσότερο, μακρινή μου συμπατριώτισσα, να ανακαλύψω κάθε διάσπαρτη γραφή για εσένα στα αρχαία κείμενα, να ανασηκώσω τα παρα­πετάσματα του χρόνου και να δω τη μορφή σου, να νιώσω τη δύναμη σου, την περηφάνια σου, την κρυμμένη αγωνία σου και την ελπίδα που εναπόθετες στους θεούς.

Σε καμαρώνω λυγερόκορμη, με το λιτό, σχιστό κοντό χιτώνα σου να βγαίνεις από τα γυμναστήρια ή τους χώρους τελε­ιών, και το αεράκι δειλά να αποκαλύπτει τον χυτό μηρό σου. «Φαινομηρίδα» μου, που ξεσήκωνες τα Σπαρτιατόπουλα στο πέρασμα σου δυναμική μητέρα, αξιοζήλευτη οικοδέσποινα. Γιατί ο χρόνος διαφύλαξε τόσο λίγα για σένα;

Ατενίζω γύρω μου και μπρος μου το πάλαι ποτέ περιβάλ­λον σου, ο Ευρώτας εξακολουθεί να κυλά τα νερά του στα αριστερά της κοιλάδας, ο χαμηλός λόφος με τα απομεινάρια της Ακρόπολης και της Πολιούχου Χαλκιοίκου Αθηνάς παραμένει στη θέση του. Μακρύτερα, ο άλλος υψηλότερος λόφος, με τα ερείπια του ιερού του Μενελάου και της Ελένης, το Μενελάου, στέκει επιβλητικά πάνω από τον Ευρώτα.

Χαμηλώνω τα μάτια μου στις πολυκατοικίες της σημερινής Σπάρτης, σκέφτομαι πως στα θεμέλια τους βρίσκονται τα λείψανα της αρχαίας Σπάρτης και με πιάνει θλίψη.
Γυρίζω το βλέμμα μου πίσω και αντικρίζω τον αγέρωχο Ταύγετο, χωρίς τα πυκνά δάση και τα άφθονα θηράματα που είχε στην εποχή σου.

Κοιτάζοντας μέσα μου, διερωτώμαι: Έχει άραγε υπομείνει κάτι, σ' αυτόν τον τόπο, από το αρχαίο μεγαλείο σου; Τότε έρχε­ται στο μυαλό μου η μορφή της Σπαρτιάτισσας μάνας μου και η ευχή που μου έδωσε όταν έφευγα από κοντά της για τις σπου­δές μου στην Αθήνα: «...Άντε, και να μη μας ντροπιάσεις...! ».
Η συγγραφέας

Κεντρίσματα με τον Ανδρέα Δημητρακάκη και καλεσμένη τη συγγραφέα Δέσποινα Κούτσαρη
elladatv.gr (κάντε κλίκ στο τίτλο για να δείτε την εκπομπή)


ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ

Η Δέσποινα Ν. Κούτσαρη έχει γεννηθεί στο χωριό Τρύπη Λακωνίας από Σπαρτιάτες γονείς. Είναι απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Α.Σ.Ο.Ε.Ε.), με μετεκπαίδευση σε θέματα Οργάνωσης και Διοίκησης, Στρατηγικού Σχεδιασμού Προγραμματισμού και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διετέλεσε, επί πολλά έτη, Διευθύντρια στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, από το οποίο συνταξιοδοτήθηκε πρόσφατα. Επίσης διετέλεσε μέλος του Ελεγκτικού Συμβουλίου Αθλητισμού, της επιτροπής παρακολούθησης εφαρμογής της Αθλητικής Νομοθεσίας, και υπεύθυνη σχεδιασμού και υλοποί­ησης στις 13 Περιφέρειες της χώρας 4ετούς προγράμματος Επι­μόρφωσης Καθηγητών Φυσικής Αγωγής, που επιδοτούσε η Ε.Ε.
Υπήρξε μέλος του Δ.Σ. της F.I.Sp.T. (Διεθνούς Ομοσπονδίας «Αθλητισμός Για Όλους»), του Δ.Σ. της Ε.Π.Ε. (Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής) και του Δ.Σ. των Special Olympics Hellas. Επίσης υπήρξε επί πολλά έτη συνεργάτης του Ομογενειακού Πρακτορείου Ειδήσεων. Είναι μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου των εν Αττική Λακεδαιμονίων και του Π.Σ.Α.Ο.Σ. (Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικών Οικονομολόγων και Στε­λεχών).
Έχει βραβευτεί για το έργο της μεταξύ άλλων από την F.I.Sp.T, τον Σύνδεσμο Γυναικών Θεσσαλονίκης - Μακεδονίας «Εν Αθή­ναις» και την Ελληνική Αθλητική Ομοσπονδία ΑμεΑ (Άτομα με Αναπηρία).
Άρθρα και μελέτες της έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς σε έντυπα και εφημερίδες. Η αγάπη για την ιδιαίτερη πατρίδα της την ώθησε να συγγράψει το παρόν έργο, ένα έργο ζωής, προσφορά στη Σπαρτιάτισσα.